Entrevista sobre l’urban sketching
Avui us compartim aquesta entrevista que ens ha fet la Mariona Sales, estudiant de Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra. Està fent un reportatge sobre els Urban Sketchers i va entrevistar al Swasky, il·lustrador i membre fundador de l’associació Urban Sketchers Barcelona, i el Jaume Jané, president de l’associació.
– On va sorgir el moviment d’Urban Sketchers?
El moviment va sorgir a les xarxes socials de la necessitat d’un grup de creatius professionals que volien compartir els seus dibuixos fets sobre quadern durant les seves sortides al carrer. El primer grup de persones només podien establir contacte mitjançant Internet i es va crear un grup l’any 2008 a una de les primeres xarxes socials: Flickr. Després es va crear un bloc i, de seguida, es van anar afegint més persones.
– Com ha evolucionat aquesta comunitat al llarg del temps?
Dues coses van ser vitals perquè la comunitat evolucionés. La primera ja s’havia endegat que és la difusió per Internet i la segona era realitzar una trobada en la vida real. El primer simposi va ser a Portland l’any 2010. De seguida, els grups locals es van anar creant fins al dia d’avui.
– Com va sorgir la idea dels Usk a Catalunya? I com va fundar-se el grup a Barcelona? Quants membres hi ha (a Barcelona)?
Després d’acollir el Simposi Internacional a Barcelona al 2013, la comunitat local d’sketchers va continuar molt activa. Al grup de Barcelona va seguir el de Girona, Terrassa i Osona. Aquests quatre grups van voler crear un grup per organitzar una trobada anual. Per la seva banda, Barcelona va seguir organitzant activitats sota el nom d’Urban Sketchers Barcelona, ja com a “chapter” oficial dintre de la comunitat global i l’any 2017 es va constituir el grup com associació, amb més de 200 socis.
– Si no m’equivoco, el vostre lema és “Veure el món, dibuix a dibuix”. Quina és la filosofia que s’hi amaga darrere? Què us aporta dibuixar i compartir el que dibuixeu?
Dibuixar era i és una activitat solitària, però amb els Urban Sketchers aquesta ha esdevingut també comunitària, un acte més social. La xarxa d’Internet ens ha donat l’oportunitat d’aprendre dels altres i compartir coneixement, veure la feina de persones que ens resulten inspiradores d’arreu del món, cosa que d’una altra manera hagués estat impossible.
– Quins llocs acostumeu a visitar per dibuixar? Per què?
El nostre escenari principal és el carrer, ja que a part de l’arquitectura de Barcelona ens permet incorporar vida als nostres dibuixos. Durant les primeres trobades del Tercer Dissabte acostumàvem a dibuixar places del centre de Barcelona. Actualment continuem descobrint places i parcs de tots els barris de Barcelona.
De tant en tant, també som convidats a dibuixar l’interior d’alguna de les cases més emblemàtiques de Barcelona com son la Casa Batllò, la Casa Vicens, o la Casa Amatller, entre d’altres. La ciutat és el nostre lloc de treball i ens podreu veure dibuixant també al metro, als autobusos, als cafès, al teatre, a un concert,… Ara això és una mica més complicat.
– Com és una sessió de dibuix regular?
Totes les sessions es convoquen d’una manera oberta a les nostre xarxes socials, així que no sabem quanta gent pot venir. Al principi, les primeres trobades eren de dues persones. Ara, depèn del lloc i del dia, podem ser de 20 a 60 persones, tot i que hem arribat a ser unes 100 persones. Cada sketcher busca el seu lloc per dibuixar i durant aquesta estona es poden fer uns quants dibuixos, però també durant aquesta estona, hi han participants que comparteixen la seva experiència o es socialitza amb d’altres participants.
– Què en feu després amb els dibuixos?
Un cop acabem una activitat de dibuix els posem al terra tots junts per compartir-los amb la resta de companys. En fem fotos i les pengem a les xarxes socials, principalment a Facebook i Instagram.
Al dibuixar principalment en llibretes, aquestes són diaris i memòries que guardem amb molta estima a les nostres biblioteques personals.
– Quin és el perfil d’un Urban Sketcher?
Seria dificil definir un sol perfil, ja que dintre de la comunitat tenim gent que ve de moltes trajectories diferents. Tenim tant il·lustradors, arquitectes, informàtics, escriptors, joves, jubilats, persones que porten tota la vida dibuixant o que just acaben de començar. El que sí tenim en comú és la passió per dibuixar en grup, descobrir llocs i compartir.
I, per últim,
– Com heu passat aquests dies de confinament, quines activitats heu fet?
Amb molta tristor per no poder dibuixar on més ens agrada, al carrer, i sobretot, amb els nostres amics. Però ens hem reinventat trobant la manera de dibuixar des de casa. Hem convocat reptes per dibuixar racons de casa, panoràmiques des de la finestra, hem animat a la gent a dibuixar llibres per celebrar Sant Jordi i canviat les rutes al carrer per rutes dibuixades amb Google Street View, o hem fet diaris del confinament. No hem parat!