Qui Som

Urban Sketchers és una comunitat global d'artistes. Compartim el nostre amor pels llocs on vivim i viatgem.

Què és l’urban sketching?

L’Urban Sketching és la pràctica del dibuix en directe de la realitat que ens envolta. Pot ser una activitat solitària però sovint és una activitat que fem en grup, amb altres dibuixants, i sobretot després compartim els nostres dibuixos a les xarxes socials.

Urban Sketchers (USk) és una organització internacional sense ànim de lucre dedicada a fomentar la pràctica del dibuix al carrer (Urban Sketching). A moltes ciutats del món s’han obert comunitats com ara la nostra USk Barcelona.

Els dibuixants urbans o Urban Sketchers seguim les normes d’aquest manifest:

1. Dibuixem “in situ”, a cobert o a l’aire lliure, capturant directament el que observem.
2. Els nostres dibuixos expliquen la història del nostre entorn, dels llocs on vivim i on viatgem.
3. Al dibuixar documentem un lloc i un moment determinat.
4. Som fidels a les escenes que presenciem.
5. Celebrem la diversitat d’estils de dibuix i utilitzem qualsevol tipus d’eines i suport.
6. Ens ajudem mútuament i dibuixem en grup.
7. Compartim els nostres dibuixos a internet.
8. Mostrem el món, dibuix a dibuix.

USk Barcelona

Urban Sketchers Barcelona és el grup oficial d’ Urban Sketchers a Barcelona creat l’any 2013, coincidint amb la celebració a la ciutat del Simposi Internacional. L’any 2017 ens vam constituir en “associació sense ànim de lucre” per facilitar la gestió de permisos de cara a l’administració i obrir portes a noves oportunitats i activitats.  

Els nostres objectius són:

 • Promoure, dinamitzar i donar suport a esdeveniments que contribueixin a la divulgació i formació en l’entorn del dibuix.
 • Promoure i desenvolupar el valor artístic, narratiu, educatiu i social del dibuix.
 • Desenvolupar activitats pedagògiques i metodologies de dibuix per a nens, joves i adults a través de trobades, escoles, universitats, centres cívics, etc.
 • Mantenir i desenvolupar una xarxa de relacions promovent l’intercanvi d’idees i habilitats utilitzant les tecnologies de la informació i la comunicació.

Què oferim des d’USk Barcelona?

Urban Sketchers Barcelona organitza cada mes una trobada oberta a tothom a més a més de col·laborar i participar en trobades puntuals com La Plaça Dibuixa, Barcelona Dibuixa o Open House Barcelona. També col·laborem amb el COAC amb les Festes d’Arquitectura fent trobades conjuntes als diferents barris de Barcelona així com organitzant tallers gratuïts, tant per infants com per adults.

D’altra banda, diversos cops a l’any, organitzem Sketchakuchas (presentacions de dibuixos en format “petchakucha”) on sketchers diversos ens mostren la seva feina en un format àgil i entenedor. 

També col·laborem de forma activa amb museus i entitats culturals com el DHUB, el MACBA, la Fundació Tàpies o Sant Pau, Recinte Modernista i estem oberts a noves formes de col·laboració com, per exemple, amb la Fundació Festa Major de Gràcia. També donem suport i difonem exposicions, tallers i publicacions dels nostres associats.

Tanmateix som membres d’ Urban Sketchers Catalunya i donem suport actiu (tan logístic com administratiu) a la Trobada anual de tots els grups sketchers catalans. 

A més, a nivell global, des de Urban Sketchers Barcelona mantenim una relació continuada amb la junta directiva d’Urban Sketchers i participem de propostes a nivell internacional. Acollim dibuixants d’arreu del món que venen a Barcelona, intentat facilitar la seva relació amb els grups locals o fins i tot, participant d’activitats conjuntes, com la visita d’USkBusan (Corea) a les Festes de la Mercè 2023 o l’Intercanvi de postals amb USkHongKong, USkParis, USkLisboa, USkNarbonne o UskBogota, entre d’altres.

Qué necessito per començar a dibuixar?

Només necessites tenir-ne ganes, un quadern o fulls de dibuix, i les eines amb les que t’agradi més dibuixar. Aquí no hi ha normes estrictes : pots fer servir llapis, ploma, boli, aquarel·les, gouache, collage… Tu mateix ! Vine i practica amb nosaltres !

On pots trobar les nostres activitats ?

A Urban Sketchers Barcelona publiquem totes les activitats a les nostres xarxes socials i al nostre web (afegir enllaç al blog/web) :

També et pots subscriure a la nostra newsletter per estar al dia del que fem i altres activitats del món sketcher

Perquè som associació:

L’any 2017 vam decidir constituir-nos com “associació sense ànim de lucre” per:

 • tenir identitat fiscal i CIF
 • tenir compte bancari (ens permet gestionar pagaments, rebre col·laboracions, rebre subvencions.
 • poder tenir una assegurança civil bàsica (ens la demanen quan fem trobades multitudinàries)
 • poder tenir una adreça fiscal (i estar allotjats a la Casa Orlandai)
 • poder demanar subvencions
 • poder tenir activitat econòmica: organitzar tallers, simposiums com el del 10è aniversari del 2023 o llogar autocars.
 • poder col·laborar amb altres entitats (La Plaça Dibuixa, COAC, Barcelona Dibuixa, Open House Barcelona…)
 • poder fer publicacions: com el llibre que es va publicar l’any 2020
 • poder col·laborar amb museus i entitats culturals (DHUB, MACBA, Fundació Tàpies, Sant Pau Recinte Modernista…)
 • poder tenir accés a cessió d’espais gratuïts.
 • poder tenir accés al lloguer d’espais a preus reduïts com a entitat sense ànim de lucre.

Tot això (i molt més que ens agradaria poder fer en el futur) no hagués estat possible sense ser “associació sense ànim de lucre”. Per poder mantenir tota aquesta activitat necessitem el suport dels socis : quants més siguem, més capacitat d’acció tindrem.

Ser soci d’Urban Sketchers Barcelona implica pagar una quota anual de 12 €. Aquesta quantitat ens permet poder mantenir la mínima estructura necessària per funcionar, pagar lloguers de sales, poder fer alguna celebració, algun descompte, o el material que fem servir en el nostre dia a dia.

Tot i que com a grup local del moviment sketcher sempre mantindrem la filosofia d’organitzar trobades obertes i gratuïtes per tothom, com a deferència als qui fan que tot això sigui possible, els socis rebran la informació de tot el que organitzem per avançat i tindran prioritat quan hi hagi aforament limitat.

Estatuts de l’associació 

Ús del logotip de USk Barcelona

Un dels objectius d’ USk Barcelona és promoure, dinamitzar i donar suport a esdeveniments que contribueixin a la divulgació i formació en l’entorn del dibuix. En aquest sentit, que el logotip d’USk Barcelona sigui en els suports de comunicació és una forma de fer visible el nostre compromís i/o la nostra responsabilitat amb aquell esdeveniment.

El logotip d’USk Barcelona constarà en aquelles activitats i esdeveniments que siguin organitzades per l’ associació o coordinats conjuntament amb alguna altre organització.

En cas que se’ns demani suport en altres activitats no organitzades directament per nosaltres (i de les quals no en tenim la responsabilitat) el logotip d’USk Barcelona podrà aparèixer sota la frase “amb el suport de” i podrà compartir espai amb altres entitats que també donin suport a l’esdeveniment.

No es permet l’ús del logotip d’Urban Sketchers Barcelona en cap altre cas i sense consulta prèvia.